با مصرف میگو از بیماری های قلبی – عروقی و سرطان پیشگیری کنیم

با مصرف میگو از بیماری های قلبی – عروقی و سرطان پیشگیری کنیم


لیپوپروتئین LDL (چربی بد خون) سبب راه یافتن کلسترول به درون دیواره ی عروق و ایجاد سرخرگ های سفت شده می شود. افزایش HDL (چربی خوب) و کاهش LDL (چربی بد) ازخطر ابتلا به بیماری های عروق کرونر قلب می کاهد. با تغذیه مناسب می توان نسبت LDLبهHDL را کاهش داد؛ که این امر(کاهش LDL بهHDL) گامی اساسی در پیشگیری از بیماری های قلبی-عروقی است. افزایش نسبت LDL بر HDL عاملی برای افزایش میزان احتمال بیماری های قلبی – عروقی  محسوب می شود. همچنین در بیماری های قلبی - عروقی اساس پیشگیری و درمان، کاهش چربی بد و افزایش چربی خوب، یعنی کاهش نسبت LDL به HDL در خون است. آن چه مطالعات بالینی روشن می سازد این است که نحوه تغذیه، نقش بسیار اساسی در تغییر سطح سِـرُمـی LDL و HDL دارد.

چه عواملی سبب افزایش LDL (چربی بد خون) می شوند؟

یکی از عواملی که سبب افزایش LDL و سطح سرمی کلسترول می گردد، مصرف اسیدهای چرب اشباع است. این امر به خصوص با مصرف اسیدهای چرب ترانس بیشتر می گردد که این اسیدهای چرب به طورعمده در روغن های هیدروژنه (جامد) یافت می شوند.

چه فاکتورهایی سبب افزایش HDL (چربی خوب خون) می شوند؟

یکی از فاکتورهای مسبب افزایش چربی خوب خون، که نتیجه ی آن کاهش ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی است، مصرف اسیدهای چرب غیراشباع امگا – 3 مانند ایکوزوپنتانوئیک اسید(EPA) وهمچنین دوکوزاهگزانوئیک (DHA)می باشد. این اسیدهای چرب در ماهی و میگو و فرآورده های دریایی به وفور یافت می شوند.

ارزش تغذیه ای میگو

میگو منبع عالی ویتامین B12، ویتامین D، سلنیوم و چربی های غیراشباع است. میگو یک منبع پروتئین با کالری کم محسوب می گردد که حاوی آهن و نیاسین (یکی از ویتامین های گروه B) نیز هست. با توجه به اینکه میگو یک منبع عالی از اسید آمینه تریپتوفان می باشد(اسید آمینه تریپتوفان در بدن به نیاسین تبدیل می شود)؛ بنابراین میگو در کل دارای نیاسین فوق العاده بالایی است (نیاسین موجود در میگو + نیاسین به دست آمده از تریپتوفان در بدن). میگو حاوی مقادیرزیادی تریپتوفان و سلنیوم است. سلنیوم به علت دارا بودن اثر آنتی اکسیدانی به پیشگیری از سرطان کمک می کند. سلنیوم یکی از مواد معدنی است که با اثر آنتی اکسیدانی  خود به پیشگیری از سرطان کمک می کند. این ماده در میگو به مقدار بسیار زیادی وجود دارد.

تنها مصرف روزانه 120 گرم میگو 7/81 درصد نیاز روزانه به این ماده ی مغذی(سلنیوم) را برطرف می کند.

نقش سلنیوم در نوسازی و ترمیم بخش های تخریب شده ی DNA به طور کامل روشن است. به علاوه، سلنیوم درفعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز دخالت دارد. این آنزیم در کبد مواد سمی و مضر را خنثی می کند. هنگامی که سطح «سلنیوم» در خون و کبد کاهش می یابد، عوامل اکسیدانی و رادیکال های آزاد، موجب تخریب DNA و ایجاد سلول های سرطانی و رشد آنها می گردند. اسیدهای چرب امگا – 3 موجود در میگو علاوه بر پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی، در کنترل التهاب و پیشگیری از لخته شدن خون نقش موثری دارند. با مصرف 120 گرم میگو حدود 4/70 درصد نیاز روزانه ی ویتامین B12 و 8/10 درصد نیاز روزانه ی ویتامین B6  تأمین می شود. این میزان برای کنترل هموسیستئین  (هموسیستئین ماده ای است که باعث تخریب دیواره ی عروق می شود و به عنوان یک عامل مهم در ایجاد بیمای های عروق کرونر قلب به شمار می رود) پلاسما مفید است. همچنین میگو حاوی اسید چرب امگا – 3  است که علاوه بر پیشگیری از بیماری های قلبی، در کنترل التهاب و همچنین پیشگیری از لخته شدن خون به طور کامل نقش موثری دارد.

نکته ای در مورد کلسترول میگو

بیشتر افراد تصور نادرستی در مورد مصرف میگو دارند. در هر110 گرم میگو 200 میلی گرم کلسترول وجود دارد؛ براین اساس بسیاری از مردم از مصرف آن اجتناب می کنند؛ در حالی که بر پایه بسیاری از مطالعات انجام شده، با وجود غنی بودن میگو از کلسترول، هیچ دلیلی برای اجتناب از مصرف آن وجود ندارد. رژیم غذایی حاوی میگو، میزان LDL را به مقدارکم و میزان HDL را به مقدار بیشتری افزایش می دهد. بنابر این با مصرف میگو نسبتLDL بهHDL را کاهش دهید. مطالعات در مورد اثرمیگو و تخم مرغ روی سطح کلسترول افرادی که کلسترول  خون آنها طبیعی بوده، نشان می دهد که رژیم غذایی حاوی میگو، میزان LDL را به مقدارکم و میزان HDL  را به مقدار بیشتری افزایش می دهد؛ در نتیجه نسبت LDL به HDL را کاهش می دهد؛ در صورتی که مصرف تخم مرغ  نتایج عکس مصرف میگو را داشته است؛ به علاوه با توجه به این که مصرف میگو سطح تری گلیسرید خون را تا 13 درصد کاهش می دهد، بنابراین مصرف میگو با کاهش خطر بیماری های قلبی – عروقی همراه است.

شركت بيش از120نفرازبانوان شهرستان ميناب دردوره آموزش طبخ آبزيان

 

 

بيش از120نفرازبانوان علاقمند به يادگيري وآشنايي باانواع روشهاي پخت آبزيان كه توسط اداره كل شيلات هرمزگان درمحل مركزآموزش شيلات شهرستان ميناب برگزارشدشركت كردند. موسي بديعي مديركل شيلات هرمزگان گفت: باتوجه به سياست شيلات ايران دربرنامه چهارم توسعه جهت بالابردن سرانه مصرف آبزيان دركشور وترويج آبزي مصرفي، شيلات هرمزگان در ادامه برنامه هاي فرهنگي و آموزشي شيلات استان يك دوره كلاس آموزش طبخ آبزيان ويژه بانوان شهرستان ميناب برگزارنمود كه بااستقبال بي نظير بانوان اين شهرستان روبروشد .اين كلاس بمدت 2روزفشرده صبح وعصر باشركت بيش از120 نفر ازبانوان , زيرنظر مربي مجرب ،با انواع پخت آبزيان آشناشدند . بديعي افزود: برگزاري

دوره هاي ويژه طبخ آبزيان يكي از روشهاي تبليغ و ترويج آبزي مصرفي در جامعه است كه بر اين

 اساس به منظور آشنايي بانوان با شيوه هاي متنوع طبخ آبزيان، اين محصولات جايگاه خاص خود

 را در سبد غذايي خانوارايراني پيدا خواهد كرد. وي گفت : دراين كلاس بانوان مينابي باپخت حدود20 نوع غذاازجمله كراكت ماهي ، ميگوي چيني ، سمبوسه ميگو، ماهي سرخ شده به سبك هندي ، كوفته ماهي ,كباب ماهي چوبي, ميگوي انگشتي, ميگوي پفكي , شنسل ميگو و...آشناشدند. وي ابرازاميدواري كرد بابرگزاري مداوم اينگونه كلاسها كه دردستوركارشيلات است بتوانيم سرانه مصرف آبزيان رادركشوردرحدجهاني برسانيم.

پلومیگو

مواد لازم:


250 گرم ميگو

250 گرم کشمش

3.5 ليوان برنج

1 عدد پياز

50 گرم مغز گردو

مقداري زعفران

مقداري روغن


ظروف و وسايل لازم:

يک قابلمه تقريبا 6 تا 7 ليتري، يک ماهي تابه



طرز تهيه:

ميگو را من پوست کنده مي خرم در نتيجه آماده استفاده هستند در غير اين صورت بايد ميگو را قبلا پوست بکنيد و آماده کنيد (مقدار داده شده بدون پوست 250 گرم بايد باشد).

پياز را خورد و با مقداري روغن سرخ مي‌کنيم وقتي پياز سرخ شد اول ميگو را به آن مي‌افزايم و آن را به مدت کوتاهي همراه پيازداغ تفت مي‌دهيم تا آب آن تبخير شود حالا کشمش را به آن بيفزايد و روي حرارت کم يکي دو چرخ بدهيد زياد نبايد روي آتش بماند در غير اينصورت تلخ مي‌شود بعد هم گردوهاي خورد شده را به آن مي‌افزاييد و يکي دو چرخ مي‌دهيد در آخر هم کمي زعفران مي‌زنيد حالا آنرا از روي آتش برداريد و بگذاريد کنار براي بعد.
قابلمه را آب کنيد بگذاريد آب جوش بيايد و برنج را که از قبل گذاشته ايم خيس بخورد در آن مي‌ريزيم و مي‌جوشانيم تا برنج پخته شود دقت کنيد زياد از حد برنج نبايد بجوشد در غير اينصورت دانه هاي برنج به هم خواهد چسبيد (برنج بايد همانگونه که براي چلو تهيه مي‌کنيد درست کنيد) حالا برنج را در آب کش بريزيد و با آب سرد آن را آبکش کنيد.
مقداري روغن ته قابلمه بريزيد بگذاريد روي آتش بعد مقداري از برنج را ته قابلمه بريزيد و بقيه برنج و مواد داخل ماهي تابه را با هم مخلوط کنيد و داخل قابلمه بريزد به صورتي که ميگو و کشمش‌ها ته قابلمه نباشد. سر قابلمه پلو را با دم‌کش بپوشانيد و بگذاريد حدود 45 دقيقه روي آتش ملايم پلو دم بکشد.

ارزش غذايي ميگو

ارزش غذايي ميگو

گوشت گوسفند، گوساله، مرغ، ماهي و ميگو جزو غذاهاي با پروتئين بالا محسوب مي شوند كه معمولا نياز پروتئيني بدن بايد توسط آنها تأمين شود.
همچنين ميزان كلسترول در 100گرم ميگو حدود دوسوم ميزان كلسترول در يك تخم مرغ 50گرمي است.

يعني در وزن مساوي، ميزان كلسترول ميگو يك سوم كلسترول تخم

مرغ است. با اين تفاوت كه در ميگو، ميزان اسيد چرب اشباع

كه براي سلامتي مضر است صفر است كه مي تواند به كاهش

 كلسترول خون كمك كند. بر اساس تحقيقاتي كه در دانشگاه

راكفلر آمريكا صورت گرفته و به تأييد انجمن متخصصان قلب آمريكا

رسيده و در مجله نظام پزشكي ايران نيز به ثبت رسيده است.

كلسترول موجود در ميگو باعث افزايش كلسترول خون نمي شود

 و اصولا آن چه كه علت اصلي افزايش كلسترول خون است،

 اسيدهاي چرب اشباع به شمار مي روند. ميگو مقدار قابل

 توجهي املاح ضروري به خصوص فسفر و آهن دارد كه

 به ويژه براي كودكان در حال رشد و زنان باردار بسيار مفيد

است. نكته قابل توجه ديگر اين كه در غذاهاي دريايي به

 دليل كمتر بودن بافت پيوندي به نسبت ساير غذاهاي

 گوشتي، گوشت آنها نرم تر بوده و اين واقعيت به

خصوص پس از پخت مشخص مي شود. به همين دليل

غذاهاي دريايي و از جمله ميگو براي افراد مسن كه به

دليل وضعيت دهان و دندان كمترقادر به جويدن و هضم

غذا هستند بسيار مفيد است. در ارتباط با اندازه ميگو

توضيح اين كه بر خلاف تصور عامه ميگوهاي درشت يا

به اصطلاح شاه ميگو به دليل مسن بودن ميگو و سفت

 شدن عضلات آنها و به زبان ديگر پير شدن آنها در مقايسه

با ميگوهاي كوچكتر، خوشمزه نيست و در ميگو نيز مانند

ساير جانوران مثل مرغ،گاو و گوسفند نوع كوچكتر آن

خوشمزه تر است، دليل اصلي تفاوت قيمت در ميگوهاي

 ريز و درشت درصد ضايعات آن است.

کباب میگو

کباب میگو


مواد لازم:

یک کیلوگرم

میگوی بدون سر

نصف استکان

روغن مایع

4 قاشق غذاخوری

آب پیاز

2 قاشق غذاخوری

زعفران آب شده

یک قاشق چای خوری

فلفل

به مقدار لازم

نمک

مقداری

کره


طرز تهیه:

 میگو را پوست کنده و روده ی پشتی آن را خارج کنید. بعد از شستن، آن را در صافی بریزید تا آب آن گرفته شود. سپس آن را در ظرفی ریخته و 2 قاشق غذاخوری زعفران روی آن بریزید و خوب مخلوط کنید. روغن مایع، فلفل، آب پیاز  و نمک را به میگو اضافه کرده و مخلوط نمایید. ظرف حاوی مواد را به مدت 2 الی 3 ساعت در محلی خنک قرار دهید. ابتدا سیخ ها را چرب کنید. میگوها را از قسمت خمیده به سیخ بکشید و روی ذغال قرار دهید. موقع کباب نمودن روی میگوها را با کره ی آب شده چرب نمایید تا زمانی که رنگ آن ها طلایی شود. میگوها را در دیس بچینید و با لیموترش ، خیارشور، جعفری و نخودفرنگی تزئین نمایید.

پيام هاي تغذيه اي در مورد مصرف ماهي

  • پيام هاي تغذيه اي در مورد مصرف ماهي
  •    
  • مصرف ماهي سبب کاهش کلسترول و تري گليسريد خون و جلوگيري از بيماري هاي قلبي عروقي و برخي از سرطان ها مي شود.
  • ماهي داراي خواص ضد التهابي بوده و موجب درمان التهاب, کاهش سردردهاي ميگرني و کاهش دردهاي عضلاني, مي شود .
  • مصرف ماهي و روغن ماهي براي بيماران ديابتي مفيد است زيرا قند خون را افزايش نمي دهد.
  • مصرف ماهي و روغن ماهي سبب افزايش ظرفيت ذهني مي شود و اثرات سودمندي در پيشگيري از آلزايمر و تخفيف علائم آنها دارد.
  • مصرف ماهي موجب بهبود اشتها, خواب راحت و کمک به ترميم حافظه کوتاه مدت در بيماران مبتلا به آلزايمر مي شود.
  • ماهي و روغن ماهي در پيشگيري و کمک به درمان بيماري هاي التهابي مفاصل مانند روماتيسم ، آرتريت روماتوئيد و آرتروز نقش مهمي دارند.
  • مصرف ماهي در زنان باردار موجب رشد نرمال جنين و نوزاد, افزايش وزن نوزاد در زمان تولد, تنظيم طول دوران بارداري و کاهش تولد نوزاد نارس مي شود.
  • ماهي تنها غذاي گوشتي است که خوردن زياد آن ضرري ندارد.
  • حضرت رسول (ع) مي فرمايند مصرف ماهي تازه بدن را پاکسازي مي کند .
  • ميگو داراي اسيدهاي چرب غيراشباع و سودمند مي باشد که ميزان کلسترول خوب ( C – HDL ) خون را بالا مي برد.
  • قوطي هاي کنسرو ماهي بايد قبل از مصرف به مدت 15 دقيقه جوشانيده شود .
  • از خريد قوطي هاي کنسرو باد کرده يا قوطي هايي که علامت و مشخصات توليد کننده, شماره پروانه, ساخت و تاريخ انقضا ندارند خودداري کنيد .
  • مصرف ماهي و روغن ماهي موجب کاهش علائم برخي از بيماري هاي رواني مانند شيزوفرني مي شود .
  • کمبود اسيدهاي چرب ضروري (امگا3) موجب افسردگي, جنون, از دست دادن حافظه و مشکلات بنيايي مي شود. ماهي و آبزيان از نظر اين نوع اسيدهاي چرب ضروري (امگا-3) غني هستند .
  • مصرف ماهي موجب رشد بهتر, هوش بيشتر, سلامت و طول عمر مي شود.
  • ماهي موجب پيشگيري از بيماري هاي گواتر, پوسيدگي دندانها, افزايش فشار خون و
    بيماري هاي قلبي - عروقي مي شود.
  • گوشت ماهي اثرات معجزه آسائي در درمان بيماري هايي مانند روماتيسم, ذات الريه, بيماري هاي پوستي و تنفسي مانند برونشيت و آسم, سردردهاي ميگرني, بيماري هاي کليوي دارد.
  • مصرف ماهي هاي چرب (خال مخالي,شاه ماهي, اوزون برون, فيل ماهي, کفال, کپور, تن, آزاد و ......) داراي اسيدهاي چرب مفيد براي سلامتي انسان مي باشند.
  • ماهي غذاي سلامتي است. مصرف ماهي در زنان باردار موجب ارتقاء ضريب هوشي و رشد سيستم عصبي نوزادان مي شود.
  • ماهي و آبزيان به علت داشتن سلنيوم بالا موجب کاهش بروز سرطان مي شوند .
  • طبق توصيه محققان علم تغذيه مصرف دو بار ماهي در هفته مي تواند خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي را 50 تا 70 درصد کاهش دهد.

غروب دریا