نحوه پاك كردن ماهي

نحوه پاك كردن ماهي

هر نوع ماهي ، درسته ، با سرودم يا فيله ويا تكه تكه شده را بايستي قبل از پختن بخوبي شست وتميز نمود وعمليات زير را انجام داد:شكم آنها را خالي نموده باله هاي آنها را ببريد بريدن باله ها بيشتر براي زيباتر جلوه دادن ماهي طبخ شده است. ماهي بدون سرودم نه تنها اشتها آور است بلكه سرخ کردن آن هم آسانتر است.در ماهيهائي كه داراي باله خار مانند هستند, بايستي ابتدا اين زوائد بريده شوند در غير اينصورت خارها ممكن است دستها را زخمي نمايند. اسكلت استخواني اتصال باله ها به بدن ماهي ، بايستي به دقت وبا احتياط جدا شود.

ـ بريدن باله ها : ماهي را از پهنا روي تخته آشپزخانه خوابانده وبا قيچي تيز باله هاي پشتي , شكمي , مخرجي وسينه اي آنرا ببريداگر ماهي داراي خارهاي تيز است , بهتر است با يك چاقوي نوك تيز در امتداد طرفين باله ها شكافي بوجود آورده وباله ها را از اسكلت استخواني آن جدا نماييد

ـ تراشيدن فلسها : دم ماهي را با دست چپ نگه داشته وبا چاقوي معمولي ويا لبه اره اي كه در دست راست داريد فلسها را با حركت چاقو از دم به طرف سرماهي پاك كنيد(براي جلوگيري از پاشيدن وپراكنده شدن فلسها به اطراف مي توان ماهي را در ظرف بزرگ پرآب قرارداد وفلسها را داخل آب پاك كرد.)پس از تراشيدن فلسها ، ماهي را خوب شستشو دهي. د

 

جدا كردن استخوانهاي ماهي

براي بيرون آوردن استخوانهاي ريز ماهي بايستي ابتدا با چاقو غشايي را كه آنها را احاطه نموده است , جدا نمود. اينكار را مي توان در مورد ماهيهايي كه داراي تيغهاي بزرگ هستند مانند ماهي كپور , سفيد , آزاد وغيره انجام داد.در مورد ماهيهائي كه تيغهاي ريزتري دارند آنها را بايستي با دست جدا كرد.

 

جدا كردن تيغهاي جانبي

براي اين منظور ماهي شكم باز شده كامل را آنقدر باز مي نمائيم تااستخوانها وتيغهاي پشتي وجانبي كه داخل عضلات قراردارند وبوسيله غشاء پوشيده اند معلوم شوند.غشاء را با چاقو جدا كرده وتيغها را يك يك با دست از ستون مهره جدا مینماییم.براي جدا كردن ستون مهره ها با قيچي آشپزخانه ستون مهره ها را از نزديكترين نقطه به سرماهي ببريد. سپس قسمت بريده شده را با دست راست گرفته وبا احتياط آنرا به طرف دم كشيده وجدا نمایید از اين زوائد مي توانيد براي تهيه سوپ استفاده کنید .

 

تخليه امعاء واحشاء

براي انجام اين عمل به دو طريق مي توان عمل كرد

روش اول

بريدن شكم ماهي بوسيله قيچي : به كمك قيچي يا يك چاقوي تيز شكافي از سر به طرف دم ايجاد (يا از مخرج به طرف سر)وامعاء واحشاء ماهي را بيرون مي آورند.كليه ماهي را كه به شكل خون تيره لخته شده ودر امتداد تيره پشتي ماهي قرار دارد با چاقو تراشيده وبا آب سرد درون ماهي را كاملاً شستشو دهيد

روش دوم

خالي كردن شكم از طريق بريدن برانشها : اگر مي خواهيد ماهي را شكم پر طبخ نمائيدمي توانيد امعاء واحشاء آنرا از طريق برانشها تخليه نمائيد. براي اينكار عمليات زير را انجام دهيد:

انگشت اشاره دست راست را خم كرده وآنرا از شكاف برانش داخل گلوي ماهي فرو برده وامعاء واحشاء وبرانشها را تخليه نمائيد(در اين عمل احتياط شود انگشت شما زخمي نگردد).پس از خارج كردن امعاء واحشاء ماهي را با آب شستشو دهيد. براي تخليه امعاء واحشاء از طريق بريدگي كه درناحيه بين برانشها وزيرگلوي ماهي بوجود مي آيد نيز مي توان عمل كرد

طرز فيله كردن ماهي

- بريدن باله ها وايجاد شكاف در شكم ماهي از دم به طرف سر

- تخليه امعاء واحشاء

- شستشوي درون ماهي

جهت درآوردن فيله ها, ماهي را به شكم روي تخته آشپزخانه قرارداده (پشت ماهي به طرف سمت راست شما باشد)وبا يك چاقوي تيز از قسمت پشت در امتداد ستون فقرات برشي ايجاد نموده تا به استخوان كمر ماهي برسدسپس ماهي را به يك طرف خوابانده در امتداد شكاف برانش وعمود بر شكاف اول شكافي ديگر ايجاد نموده واز طرف سر طوري چاقو را روي استخوانهاي ماهي بطرف دم حركت دهيد تا فيله يك طرف جدا شود وبراي فيله طرف ديگر ماهي عمل اول را تكرار كنيد در حين عمل ماهي را ثابت نگهداريداستخوانهاي بزرگ ماهي را براحتي مي توان درآورد,در مورد استخوانهاي ريز مي توانيد با جدا كردن غشاي اتصال استخوانها با چاقو آنرا جدا كنيد .در صورت تمايل جهت كندن پوست ماهي مي توانيد اين فيله ها را كمي روي شعله گاز حرارت دهيد. دراينصورت كندن پوست آسانتر است

1 2
3 4
6 5

 

 

روشهاي كلي طبخ آبزيان

 

آب پزكردن

صحيح ترين روش براي طبخ ماهي , آب پز كردن آن در آب , شير, يا هر نوع مايع ديگراست.براي اين منظور بايد ما هي در حرارت زير نقطه جوش پختـه شود, يعني هرگز آب يا شيـر داخل ظرف نجوشد . معمولاً زمان لازم براي طبخ ماهي با اين روش كمي طولاني تر از روشهاي ديگر است. پس از آب پز كردن ماهيـان استخواني , با كمك چنگال استخوان هاي موجود را جدا كرده و از گوشت خالص ماهي در تهيه خوراك هاي مختلف از جمله كتلت , كباب كوبيده , استانبولي , پلو , ماكاروني وغيره همانند گوشت گوساله وگوسفند استفاده نمائيد .

سرخ كردن ماهي

اين روش طبخ براي ماهيهاي كوچك كه گوشت نرم ولطيفي دارند مناسب است .بهتر است از روغن مايع استفاده شود.اين ماهي ها را ميتوان به وسيله سبزي هاي معطر و ادويه مزه دار كرد

جوشانيدن

اين روش منحصراً براي سوپ بكار مي رود. اين روش سبب ميشود تمام عطر وطعم ماهي به سوپ منتقل گردد , به همين منظور ماهي را بعد از تميز كردن وكندن فلسها درسته با استخوانها وزوائد (بدون امعاء واحشاء) بكار مي برند

بخارپز

ماهي را روي يك بشقاب يا كاغذ آلومينيومي كه روي آنرا كره ماليده ايد قرارداده وسپس آن را روي ظرفي كه در آن آب به آهستگي مي جوشد بگذاريد تا بتدريج با بخار آب پخته شود. در این نوع طبخ ، ماهـي بايد تازه بوده وبه اندازه كافي به آن ادويه وسس اضافه گردد. اگر از ادويه وسس مناسب استفاده نشود, ماهي طبخ شده از مزه وطعم چنداني برخوردار نخواهد بود

 

طبخ آرام وسرخ كردن ماهي درفر

دراينگونه طبخ , تمامي ماهيها را در فر قرار ميدهيم . گاهي ماهي برروي بستري از انواع سبزيجات معطر قرار مي گيرد وگاهي نيز در سوپ ماهـي وهمچنين كره وروغن مايع پخته مي شود. درجه فررا در حد متوسط قرار داده تا ماهيها به آرامي پخته شوند

 

كباب كردن ماهي

ماهيهاي كوچك وچاق مانند قزل آلا، بچه آمور يا كپور براي كباب كردن مناسب تر هستند براي اين منظورنخست بوسيله چاقو دردو طرف ماهي بطور مورب چند برش ايجاد كرده وحدود 5 دقيقه آن را در مايع نمك ، فلفـل وآبليمو قرار مي دهيم وسپس به ماهـي روغن مايع ماليده , هر طرف ماهي را نزديك به 10 دقيقه روي آتـش كباب مي كنيم وقتي كه رنگ ماهي كمي تيـره شد، استخوان ستون فقرات به راحتي از گوشت جدا مي شود وماهي كاملاً پخته وآماده سرو خواهد بود

 

ريزه كاري هاي غذاي ماهي 

به هنگام پخت ماهي ، نخست به ماهي نمك بزنيد،سپس ماهي را سرخ يا كباب کنید براي آنكه به هنگام سرخ شدن ماهـي به ظرف نچسبد، نخست روغن را كاملا داغ کنید سپـس ماهي را از قسمت گوشت آن در روغن قرار دهيد. اگر ماهي را نخست از قسمت پوست آن در روغن قرار دهيد باعث جمع شدن ماهي مي شود  خوردن ماهي هايي كه رنگ گوشت آنها به طور كامل زرد يا سياه است ، به معده آسيب رسانده و باعث روان شدن شكم ميشود  به هنگام خوردن گوشت ماهي، روي آن آب ليمو ترش تازه بريزيد. اين كار بوي ماهي را از بين برده و از بروز بيماري هايي كه بدليل كهنگي گوشت بوجود مي آيد ، جلوگيري ميكند  براي از بين بردن بوي ماهي در آشپزخانه، به هنگام پخت ماهي كمي پوست پرتقال يا ليمو عماني روي حرارت قراردهي  پس از پاك كردن ماهي،دست هاي خود را با آب ليمو و نمك بشوييد. با اين كار دست شما بوي ماهي به خود نميگيرد

نکاتي چند در زمينه آماده سازي ، طبخ و نگهداري ماهي و آبزيان

نحوه آماده کردن و طبخ ماهي و آبزيان تاثير مهمي بر خواص تغذيه اي آنها دارد توجه داشته باشيد که آلودگي اوليه ماهي و آبزيان تاثير مهمي در بهداشت آنها دارد بنابراين در نگهداري اين محصولات غذايي چه در خانه و چه در مراکز صيد و فروش و نيز به هنگام حمل و انتقال آن رعايت نکات بهداشتي ضروري است چنانچه آماده سازي و طبخ ماهي و آبزيان نامناسب باشد موجب هدر رفتن قسمت مهمي از خواص تغذيه اي آنها مي شود.

براي آماده سازي و طبخ آبزيان بهتر است به نکات زير توجه نماييد :

1 - براي طبخ بهتر است ماهي را به قطعات نازک تقسيم نماييد تا حرارت به صورت يکنواخت به تمام قسمت هاي گوشت ماهي برسد

2 - از مصرف نمک زياد در هنگام طبخ به قطعات ماهي خودداري نمایید

3- ماهی يخ زده را هرگز در داخل آبجوش يا گرم قرار ندهيد زيرا ارزش تغذيه اي آن به مقدار زيادي کاهش مییابد

4 - برای طبخ ماهي و آبزيان فريز شده (يخ زده) بايد حتماً چند ساعت آن را در يخچال نگهداري کنيد تا يخ آن کاملاً ذوب شود و سپس اقدام به طبخ نمایید

5 - قبل از فريز کردن ماهي بايد حتما شکم آنرا تخليه نموده و آنرا بخوبي تميز کرده و شستشو دهید.

6 - از قرار دادن ماهي تميز نشده و نشسته در فریزرز جدا خودداري کنید.

7- چنانچه عادت به مصرف ماهي سرخ کرده داريد بهتر است از حرارت بالا جهت سرخ کردن آن استفاده نکنید.

از مصرف روغن زياد به هنگام سرخ کردن ماهي جدا خودداري نمایید

براي سرخ کردن ماهي و آبزيان بايستي از روغن مايع مخصوص سرخ کردن استفاده کنيد و روغن حاصل از سرخ کردن ماهي و آبزيان را به دور بريزيد و از چند بار حرارت دادن روغن جدا خودداري نمایید بهتر ر است براي حفظ سلامت هر چه بيشتر خود را به تدريج به مصرف ماهي بخار پز, کباب شده يا آب پز عادت دهيدماهي و آبزيان به علت دارا بودن خواص تغذيه اي بسيار مناسب و مفيد, تاثير مهمي در پيشگيري از بيماريها دارند پس بهتر است دو بار در هفته در برنامه غذايي همه افراد گنجانده شود.

خوراك ميگوي پروانه اي

خوراك ميگوي پروانه اي

مواد لازم براي چهار نفر

ميگو نيم كيلوگرم
تخم مرغ 1 عدد
شير 1 فنجان
كرفس 1 قاشق غذاخوري
نعنا خشك 1 قاشق چايخوري
آرد سفيد 100گرم
آرد سوخاري 200گرم
ادويه،نمك ،فلفل به ميزان لازم
روغن به ميزان لازم

طرز تهیه

ميگو ها را تمييز كرده و بشوييد. با يك چاقوي تيز، ميگوها را از قسمت طول آن شكاف دهید به ه طوري كه مانند كتاب باز شده و به شكل پروانه اي در آيد. شير را در ظرفي ريخته و تخم مرغ را با آن مخلوط كنيد. نمك ، فلفل و ادويه را نيز به آنها اضافه كرده و خوب به هم بزنید . هر يك از ميگو ها را نخست درآرد سفيد و سپس در مخلوط شير و تخم مرغ و پس از آن در آرد سوخاري غلتانده و در روغن داغ شده سرخ كنيد . به ياد داشته باشيد اگر ميگوي پروانه اي را نخست از قسمت شكم در روغن قرار دهيد، كمتر جمع مي شود و بيشتر شكل پروانه اي خود را حفظ خواهد كرد.

کیوسکی ماهی

کیوسکی ماهی

مواد لازم براي چهار نفر

ماهي فيله شده 500 گرم
كره 100 گرم
آرد گندم 1 پيمانه
آرد سوخاري 1 پيمانه
تخم مرغ 3 عدد
نمك و فلفل به ميزان لازم
ليموترش 200 گرم
آب نارنج 1 قاشق سوپخوري
پودر سير 1 قاشق مرباخوري

طرز تهیه

ماهي فيله شده را خوب بشوئيد و خشك كنيد، پوست آنرا گرفته و استخوان آن را درآوريدسپس فيله ها را روي تخته گوشت قرار دهيد و روي آن يك كيسه فريزر قرار دهيد و با بيفتك كوب كمي بكوبيد، مواظب باشيد فيله ماهي از هم باز نشود چون گوشت ماهي بسيار ظريف و نرم است. بعد كيسه فريزر را برداشته و پشت و روي ماهي را كمي نمك و فلفل و پودر سير بپاشيد و 50 گرم از كره را قطعه قطعه كرده و در قسمت وسط ماهي قرار دهيد، بعد ماهي را لوله كنيد ، در ظرفي ديگر تخم‌مرغ‌ها را همراه كمي نمك و فلفل و آب نارنج و پودر سير خوب بزنيد و با برس پشت و روي كيوسكي بماليد بعد در ظرفي ديگر پودر سوخاري داشته باشي اول كيوسكي را داخل آرد بغلطانيد بعد پشت و روي آن را با برس تخم‌مرغ بزنيد و داخل آرد سوخاري بغلطانيد . در يك ظرف نسبتاً گود روغن زيتون ريخته و روي حرارت ملايم قرار دهيد تا گرم شود. كيوسكي‌ها را يكي يكي داخل روغن روي حرارت ملايم سرخ كنيد. پس از سرخ شدن اطراف آن را با سبزيجات تزئين كنيد. يك طرف ظرف نخود فرنگي و طرف ديگر قارچ تفت داده شده بريزيد و ليموترش قاچ داده شده را كنار ظرف قرار دهید .

اسلام عليك يااباعبدالله

 

ماهي جراح دم قيچي

جراح دم قيچي

ساحل دریا

ساحل زيباي دريا

لنج صيادي دراسكله صيادي

لنج صيادي دربندرگاه

نقش ماهی در كاهش افسردگی

نقش ماهی در كاهش افسردگی

روغن ماهی و بیماری افسردگی حاد

افسردگی حاد یك بیماری شناخته شده و وخیم روحی است كه مربوط به تكرار دفعات بروز افسردگی، جنون( تغییرات سریع رفتاری، تحرك بیش از حد و شادمانی فوق العاده) یا هر دو می باشد. برای این بیماری معمولاً داروهایی استفاده می شود كه متأسفانه چندان مؤثر نیستند و احتمال بروز مجدد بیماری بسیار زیاد است. دانشمندان عموماً بر این باور هستند كه این مشكل ناشی از فعالیت بیش از اندازه، در مسیر عبور سیگنال های ( پیام های) عصبی می باشد. اسیدهای چرب امگا-3 موجود در روغن ماهی قادرند از این فعالیت فوق العاده بكاهند و ثابت كنند كه در درمان این اختلالات سودمند هستند. مصرف ماهی و افسردگی :یكی از محققان در یكی از مقالات خود چنین اظهار می كند كه به ارتباط متقاعدكننده ای میان مصرف ماهی و بروز افسردگی حاد دست یافته است. وی بر روی بروز سالیانه افسردگی حاد در بین 100 نفر در 9 كشور و ارتباط آن با مصرف ماهی مطالعه كرد و طبق تحقیقات خود متوجه شد ، بروز افسردگی در كشورهایی كه میزان مصرف ماهی در آن ها كم است، بالا می باشد. در نیوزیلند با مصرف تنها 20 كیلوگرم ماهی در سال، میزان بروز افسردگی 8/5 درصد بود، در حالی كه این میزان در كشور كره با مصرف سالانه بیش از 50 كیلوگرم ماهی تنها 3/2 درصد بود و در نهایت ژاپن با مصرف سالانه تقریباً 75 كیلوگرم ماهی دارای پایین ترین میزان( 12/0 درصد) بروز افسردگی می باشد. این محقق خاطرنشان كرد كه ممكن است عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دیگر عوامل بر نتایج به دست آمده از تحقیقات او تأثیرگذار بوده باشد، اما به این مطلب نیز اشاره كرد كه تراكم بالای اسید دكوزاهگزانوئیك ( یك اسید چرب مهم و اساسی موجود در ماهی) در پلاسمای خون، موجب افزایش سروتونین و در نهایت كاهش بروز افسردگی و خودكشی شده است. شیزوفرنی یك بیماری حاد روحی است كه علائم آن شامل هذیان گویی، نابهنجاری های روانی و روگردانی ازاجتماع می باشد. شواهد بسیار زیادی نشان می دهند كه غیرطبیعی بودن تركیبات اسید چرب درغشای سلولی با بروز این بیماری درارتباط است. پژوهشگران در یكی از مطالعات خود به ارزیابی تأثیر مصرف روغن ماهی بر شدت یا كاهش علایم بیماری شیزوفرنی در یك گروه 24 نفره از بیماران شیزوفرنیك پرداختند. آن ها در یك دوره 6 ماهه، روزانه 10 گرم كنسانتره روغن ماهی برای این بیماران تجویز كردند كه به میزان زیادی از شدت علایم این بیماری در طول این دوره كاسته شد. نكته جالب توجه اینجاست كه هیچ یك از این بیماران در زمان قبل از این دوره درمان، دچار نقص در جذب اسیدهای چرب نبودند. محققان به این نتیجه رسیده اند كه بیماری شیزوفرنی به طریقی با یك متابولیسم غیرطبیعی اسید چرب در ارتباط می باشد و همواره بر روی آزمایش های كلینیكی برای شناسایی فواید نهفته در تجویز اسید چرب امگا-3 به منظور درمان این ناهنجاری، تأكید فراوان دارند.

مغز انسان به اسید دكوزاهگزانوئیك (DHA) نیاز دارد. DHA)  ( اسید دكوزاهگزانوئیك) یكی از اركان اساسی بافت مغزی انسان را تشكیل می دهد و به ویژه در قشر خاكستری مغز و شبكیه چشم به میزان زیاد یافت می شود. اخیراً دانشمندان به ارتباط كمبود این اسید چرب مهم با افسردگی، از دست دادن حافظه، جنون و مشكلات بینایی پی برده اند. این اسید چرب برای جنین و نوزاد انسان، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. محتوایDHA در مغز نوزاد انسان در طول سه ماهه اول زندگی سه برابر می شود. از این رو، دریافت آن به میزان كافی برای مادر در زمان بارداری وشیردهی الزامی است. متأسفانه، میانگین محتوایDHA در شیرمادران در كشور آمریكا دارای كمترین میزان در سراسر جهان می باشد. احتمالاً دلیل آن این است كه آمریكایی ها، ماهی كم مصرف می كنند. برخی از پزشكان معتقد هستند كه بیماری هایی نظیر افسردگی پس از زایمان و ضریب هوشی پایین همه ناشی از جذب ناقص DHA است كه به وفور در كشورهای آمریكایی دیده می شود. این پزشكان همچنین اظهار می كنند كه مقادیر پایینDHA مربوط به میزان اندك سروتونین در مغز می باشد كه باز هم موجب افزایش گرایش به افسردگی، خودكشی و ستیزه جویی می شود.DHA به میزان زیاد در فیتوپلانكتون ها و ماهی های آب های سرد یافت می شود. كارشناسان تغذیه توصیه می كنند كه جهت تامینDHA كافی دو تا سه وعده در هفته ماهی مصرف شود و اگر هم امكان آن نباشد، حداقل روزانه 100 میلی گرمDHA مصرف كنند. بسیار دیده شده است كه برای پایین آوردن كلسترول ، كاهش وزن بدن و نیز جهت جلوگیری از انواع حاد سرطان ، رژیم هایی با محتوای چربی بسیار پایین تجویز می شود ، اما اگرچه كاهش كلسترول، احتمال خطر مرگ از بیماری قلبی را كم می كند ، در مقابل ، می تواند موجب افزایش احتمال بروز مرگ و میرهای غیر طبیعی ، خودكشی و افسردگی شود. همچنین دارو های كنترل چربی و كاهنده ی كلسترول ممكن است منجر به كاهش تراكم اسیدهای چرب غیر اشباع در بافت عصبی شوند. رژیم های مهار چربی عموماً منجر به افزایش جذب اسیدهای چرب غیر اشباع امگا-6 و كاهش جذب اسیدهای چرب امگا-3 می شود. اسیدهای چرب امگا-3 موجود در روغن ماهی برای فعالیت درست سیستم عصبی، مهم و حیاتی هستند و در رژیم هایی كه جهت كاهش كلسترول ، كاهش وزن و جلوگیری از سرطان تجویز می شوند، باید حتماً اهمیت جذب كافی اسیدهای چرب امگا-3 را در نظر باید گرفت.

خواص تغذیه ای میگو

با مصرف میگو از بیماری های قلبی – عروقی و سرطان پیشگیری کنیم


لیپوپروتئین LDL (چربی بد خون) سبب راه یافتن کلسترول به درون دیواره ی عروق و ایجاد سرخرگ های سفت شده می شود. افزایش HDL (چربی خوب) و کاهش LDL (چربی بد) ازخطر ابتلا به بیماری های عروق کرونر قلب می کاهد. با تغذیه مناسب می توان نسبت LDLبهHDL را کاهش داد؛ که این امر(کاهش LDL بهHDL) گامی اساسی در پیشگیری از بیماری های قلبی-عروقی است. افزایش نسبت LDL بر HDL عاملی برای افزایش میزان احتمال بیماری های قلبی – عروقی  محسوب می شود. همچنین در بیماری های قلبی - عروقی اساس پیشگیری و درمان، کاهش چربی بد و افزایش چربی خوب، یعنی کاهش نسبت LDL به HDL در خون است. آن چه مطالعات بالینی روشن می سازد این است که نحوه تغذیه، نقش بسیار اساسی در تغییر سطح سِـرُمـی LDL و HDL دارد.

چه عواملی سبب افزایش LDL (چربی بد خون) می شوند؟

یکی از عواملی که سبب افزایش LDL و سطح سرمی کلسترول می گردد، مصرف اسیدهای چرب اشباع است. این امر به خصوص با مصرف اسیدهای چرب ترانس بیشتر می گردد که این اسیدهای چرب به طورعمده در روغن های هیدروژنه (جامد) یافت می شوند.

چه فاکتورهایی سبب افزایش HDL (چربی خوب خون) می شوند؟

یکی از فاکتورهای مسبب افزایش چربی خوب خون، که نتیجه ی آن کاهش ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی است، مصرف اسیدهای چرب غیراشباع امگا – 3 مانند ایکوزوپنتانوئیک اسید(EPA) وهمچنین دوکوزاهگزانوئیک (DHA)می باشد. این اسیدهای چرب در ماهی و میگو و فرآورده های دریایی به وفور یافت می شوند.

ارزش تغذیه ای میگو

میگو منبع عالی ویتامین B12، ویتامین D، سلنیوم و چربی های غیراشباع است. میگو یک منبع پروتئین با کالری کم محسوب می گردد که حاوی آهن و نیاسین (یکی از ویتامین های گروه B) نیز هست. با توجه به اینکه میگو یک منبع عالی از اسید آمینه تریپتوفان می باشد(اسید آمینه تریپتوفان در بدن به نیاسین تبدیل می شود)؛ بنابراین میگو در کل دارای نیاسین فوق العاده بالایی است (نیاسین موجود در میگو + نیاسین به دست آمده از تریپتوفان در بدن).

میگو حاوی مقادیرزیادی تریپتوفان و سلنیوم است. سلنیوم به علت دارا بودن اثر آنتی اکسیدانی به پیشگیری از سرطان کمک می کند.

سلنیوم یکی از مواد معدنی است که با اثر آنتی اکسیدانی  خود به پیشگیری از سرطان کمک می کند. این ماده در میگو به مقدار بسیار زیادی وجود دارد.

تنها مصرف روزانه 120 گرم میگو 7/81 درصد نیاز روزانه به این ماده ی مغذی(سلنیوم) را برطرف می کند.

نقش سلنیوم در نوسازی و ترمیم بخش های تخریب شده ی DNA به طور کامل روشن است. به علاوه، سلنیوم درفعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز دخالت دارد. این آنزیم در کبد مواد سمی و مضر را خنثی می کند. هنگامی که سطح «سلنیوم» در خون و کبد کاهش می یابد، عوامل اکسیدانی و رادیکال های آزاد، موجب تخریب DNA و ایجاد سلول های سرطانی و رشد آنها می گردند. اسیدهای چرب امگا – 3 موجود در میگو علاوه بر پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی، در کنترل التهاب و پیشگیری از لخته شدن خون نقش موثری دارند. با مصرف 120 گرم میگو حدود 4/70 درصد نیاز روزانه ی ویتامین B12 و 8/10 درصد نیاز روزانه ی ویتامین B6  تأمین می شود. این میزان برای کنترل هموسیستئین  (هموسیستئین ماده ای است که باعث تخریب دیواره ی عروق می شود و به عنوان یک عامل مهم در ایجاد بیمای های عروق کرونر قلب به شمار می رود) پلاسما مفید است. همچنین میگو حاوی اسید چرب امگا – 3  است که علاوه بر پیشگیری از بیماری های قلبی، در کنترل التهاب و همچنین پیشگیری از لخته شدن خون به طور کامل نقش موثری دارد.

نکته ای در مورد کلسترول میگو

بیشتر افراد تصور نادرستی در مورد مصرف میگو دارند. در هر110 گرم میگو 200 میلی گرم کلسترول وجود دارد؛ براین اساس بسیاری از مردم از مصرف آن اجتناب می کنند؛ در حالی که بر پایه بسیاری از مطالعات انجام شده، با وجود غنی بودن میگو از کلسترول، هیچ دلیلی برای اجتناب از مصرف آن وجود ندارد.

رژیم غذایی حاوی میگو، میزان LDL را به مقدارکم و میزان HDL را به مقدار بیشتری افزایش می دهد. بنابر این با مصرف میگو نسبتLDL بهHDL را کاهش دهید.

مطالعات در مورد اثرمیگو و تخم مرغ روی سطح کلسترول افرادی که کلسترول  خون آنها طبیعی بوده، نشان می دهد که رژیم غذایی حاوی میگو، میزان LDL را به مقدارکم و میزان HDL  را به مقدار بیشتری افزایش می دهد؛ در نتیجه نسبت LDL به HDL را کاهش می دهد؛ در صورتی که مصرف تخم مرغ  نتایج عکس مصرف میگو را داشته است؛ به علاوه با توجه به این که مصرف میگو سطح تری گلیسرید خون را تا 13 درصد کاهش می دهد، بنابراین مصرف میگو با کاهش خطر بیماری های قلبی – عروقی همراه است.

عکس روز

 

 

کباب میگو

کباب میگو


مواد لازم:

یک کیلوگرم

میگوی بدون سر

نصف استکان

روغن مایع

4 قاشق غذاخوری

آب پیاز

2 قاشق غذاخوری

زعفران آب شده

یک قاشق چای خوری

فلفل

به مقدار لازم

نمک

مقداری

کره


طرز تهیه:

 میگو را پوست کنده و روده ی پشتی آن را خارج کنید. بعد از شستن، آن را در صافی بریزید تا آب آن

 گرفته شود. سپس آن را در ظرفی ریخته و 2 قاشق غذاخوری زعفران روی آن بریزید و خوب مخلوط کنید.

روغن مایع، فلفل، آب پیاز  و نمک را به میگو اضافه کرده و مخلوط نمایید. ظرف حاوی مواد را به مدت 2 الی 3 ساعت در محلی خنک قرار دهید.

ابتدا سیخ ها را چرب کنید. میگوها را از قسمت خمیده به سیخ بکشید و روی ذغال قرار دهید. موقع

 کباب نمودن روی میگوها را با کره ی آب شده چرب نمایید تا زمانی که رنگ آن ها طلایی شود. میگوها

 را در دیس بچینید و با لیموترش ، خیارشور، جعفری و نخودفرنگی تزئین نمایید.

خواص میگو

ميگو

ميگوها از خانواده سخت پوستان هستند و در دريا زندگي مي كنند و تنها برخي از گونه هاي آن در آب شيرين يافت مي شوند. در ايران ميگوهاي خوراكي آب شور در درياي عمان و خليج فارس زندگي مي كنند. اين حيوان، كف زي است و به همين دليل در نواحي كم عمق يافت مي شود. اين نوع ميگو را دريايي مي نامند.  اين ميگو به وسيله لنج و كشتي صيد  شده و به

ساحل حمل مي شود و در ساحل، بر حسب اين كه عمل آوري شود و

يا به صورت تازه به بازار مصرف انتقال يابد نيز مسير جداگانه اي را مي پيمايد.
نوع ديگر ميگو، ميگوي پرورشي است كه در سواحل خليج فارس و درياي عمان

با استفاده از آب دريا كه توسط كانال به سمت مزارع هدايت شده، مستقيما در محيط طبيعي دريا پرورش داده مي شود. تفاوت ميگوي پرورشي و دريايي، علاوه

بر تفاوت گونه و نژاد، در صيد و روش عرضه

ميگو است.

روش هاي تشخيص ميگوي سالم و غيرسالم

ميگو به دليل دارا بودن اسيدهاي چرب غيراشباع خيلي سريع خراب

مي شود. چون تمام اندام هاي گوارشي ميگو در ناحيه سر قرار دارد، شروع

مرحله فساد از ناحيه اتصال سر با قسمت بدن است، كه با

 شروع مرحله فساد، سر ميگو را جدا كرده و بدون سر به فروش

 مي رسانند. در مرحله بعد پوست ميگو را جدا كرده و عضله تنها

مي ماند. البته اين بدان معني نيست كه هر ميگوي بسته بندي

شده بدون سر داراي مشكل است، چون ممكن است بر اثر بازار

مصرف، ميگو را سركني و يا آن را پوست كني كرده و به فروش

 برسانند. پس ميگو بايد با سر بوده و سر آن سفت و محكم به بدن چسبيده

باشد. رنگ ميگو بسته به گونه، نژاد و محيط زندگي ميگو

متفاوت است ولي پس از پخت تقريبا تمامي ميگوها به رنگ صورتي

مايل به قرمز درمي آيند كه شدت اين رنگ نشانه سلامت ميگو است.

 هر چقدر ميگو پس از پخت كمتر صورتي شود، كيفيت پايين تري دارد،

 رنگ ميگو بايد يكنواخت بوده و لكه هاي سياه درشت به شكل خال هاي

درشت نداشته باشد. خال هاي ريز پراكنده در سطح بدن طبيعي است.

ميگوي تازه بوي بد ندارد و فقط بوي خاص ميگو را دارد كه اصلا تند نيست.

ولي در صورت خراب شدن، بوي شديد و تند آمونياك از آن استشمام

مي شود. از اين نظر نوع پرورشي و دريايي آن هيچ فرقي ندارند، يعني

 ميگوي دريايي كه از لب ساحل بلافاصله بعد از صيد به فروش مي رسد

ََبدون بو است. در مورد نگهداري ميگو، توضيح اين كه اگر ميگو را به صورت

 تازه از شهرهاي جنوبي خريداري مي كنيد، بايد در همان محل فقط سر را

 جدا كرده و با پوست فريز كنيد. اگر ميگو به صورت بسته بندي شده و

منجمد خريداري مي شود بايد به تاريخ توليد و انقضا و كد بهداشتي جعبه

 دقت شود.سپس آن را در فريزر خانگي و حدود ۱۸- درجه سانتيگراد نگه

 داري كرد. بسته بندي بايد به صورتي باشد كه مجبور به دوباره فريز كردن

 ميگو نشويد. براي اين كار مي توان وقتي ميگو خريداري شد، بيش از اين

 كه كاملا از حالت انجماد خارج شود،بايد سر ميگو را جدا كرد وآن را در

 پلاستيك به اندازه مصرف هر وعده قرار داد و البته فوري آن را داخل يك جعبه

و درون فريزر گذاشت.
ميگويي را كه پوست آن كنده شده به مدت زياد نمي توان در فريزر نگاه داشت،

 مگر در شرايط خاص و بسته بندي خاص كه حتي در آن صورت هم مدت

نگهداري طولاني نيست.
 

ارزش غذايي ميگو

گوشت گوسفند، گوساله، مرغ، ماهي و ميگو جزو غذاهاي با پروتئين بالا محسوب مي شوند كه معمولا نياز پروتئيني بدن بايد توسط آنها تأمين شود.
همچنين ميزان كلسترول در 100گرم ميگو حدود دوسوم ميزان كلسترول در يك تخم مرغ 50گرمي است.

يعني در وزن مساوي، ميزان كلسترول ميگو يك سوم كلسترول تخم مرغ است.

با اين تفاوت كه در ميگو، ميزان اسيد چرب اشباع كه براي سلامتي مضر است

 صفر است كه مي تواند به كاهش كلسترول خون كمك كند. بر اساس تحقيقاتي

 كه در دانشگاه راكفلر آمريكا صورت گرفته و به تأييد انجمن متخصصان قلب

 آمريكا رسيده و در مجله نظام پزشكي ايران نيز به ثبت رسيده است. كلسترول موجود

در ميگو باعث افزايش كلسترول خون نمي شود و اصولا آن چه كه علت اصلي افزايش كلسترول خون است، اسيدهاي چرب اشباع به شمار مي روند. ميگو

مقدار قابل توجهي املاح ضروري به خصوص فسفر و آهن دارد كه به ويژه براي كودكان در حال رشد و زنان باردار بسيار مفيد است. نكته قابل توجه ديگر اين

كه در غذاهاي دريايي به دليل كمتر بودن بافت پيوندي به نسبت ساير غذاهاي گوشتي، گوشت آنها نرم تر بوده و اين واقعيت به خصوص پس از پخت مشخص

مي شود. به همين دليل غذاهاي دريايي و از جمله ميگو براي افراد مسن كه به دليل وضعيت دهان و دندان كمتر قادر به جويدن و هضم غذا هستند بسيار مفيد است. در ارتباط با اندازه ميگو توضيح اين كه بر خلاف تصور عامه ميگوهاي درشت

 يا به اصطلاح شاه ميگو به دليل مسن بودن ميگو و سفت شدن عضلات آنها و

به زبان ديگر پير شدن آنها در مقايسه با ميگوهاي كوچكتر، خوشمزه نيست و

در ميگو نيز مانند ساير جانوران مثل مرغ، گاو و گوسفند نوع كوچكتر آن خوشمزه

تر است، دليل اصلي تفاوت قيمت در ميگوهاي ريز و درشت درصد ضايعات آن

است.

اسنك ماهي و ميگو

 

اسنك ماهي و ميگو

مواد لازم براي چهار نفر


نان تست يك بسته
پنير پيتزاي ورقهاي 1بسته
سير له شده 2حبه
ماهي يا ميگوي ريز شده 400گرم
قارچ خرد شده 100گرم
آويشن 1قاشق مربا خوري
سس قرمز 2قاشق سوپخوري
نمك و فلفل به ميزان لازم

 

طرز تهيه

ابتدا در قابلمه اي سير و ماهي يا ميگو را كاملا با هم تفت داده و سپس نمك و فلفل را به آنها افزوده و بعد قارچ خرد شده و آويشن را به مواد اضافه كرده خوب تفت مي دهيم . سپس درب ظرف را ميگذاريم . كمي كه نرم شد مواد را از روي حرارت بر ميداريم و نان تست را در دستگاه ساندويچ ساز قرار ميدهيم . به اين صورت كه در كف آن يك تكه نان قرار داده و روي آن را با كمي سس قرمز آغشته كرده سپس مقداري از مواد ( حدودا يك قاشق غذا خوري) روي سطح نان پهن ميكنيم. سپس يك لايه پنير پيتزا را روي سطح نان قرار داده و يك تكه نان ديگر هم روي مواد قرار ميدهيم.دستگاه را به مدت 5 تا 7 دقيقه روشن ميكنيم تا دو طرف نانها كاملا برشته شود

عكس روز


 

 

خوردن ماهی و سبزیجات برای پیشگیری از بیماری فراموشی مفید است

خوردن ماهی و سبزیجات برای پیشگیری از بیماری فراموشی مفید است
خوردن متناسب ماهی، صدف، سبزیجات و مواد گیاهی می‌تواند برای پیشگیری از بروز بیماری فراموشی مفید باشد.


دستاوردهای پژوهشگران وابسته به وزارت بهداشت، رفاه و كار ژاپن نشان می‌دهد در طول این یكسال، فراموشی در میان ‌٢٩ نفر از این سالمندان كاهش، در میان‌٤٧ نفر ثابت و در میان ‌١٩ دیگر زیاد شده است.
این آزمایش نشان می‌دهد كه آن دسته از افرادی كه فراموشی در آنها زیاد شده روزانه ‌٩١ گرم ماهی و صدف می‌خوردند، این در حالیست كه این میزان در افرادی كه فراموشی در آنها كمتر شده،‌١٥١ گرم بوده است.
نتیجه این آزمایش همچنین نشان داده كه اندازه خوردن روزانه سبزیجات و مواد گیاهی در میان سالمندانی كه فراموشی آنها رو به بهبودی رفته،‌١/٢٥ برابر افرادی بوده كه فراموشی آنها زیاد شده است.
این آزمایش نشان داده كه میزان جذب كالری در میان سالمندانی كه فراموشی در آنها كمتر شده با دو هزار و‌١٤٢ كیلو كالری،‌١/١٦ برابر سالمندی بوده كه فراموشی در آنها شدت یافته است.

عكس روز

    

سبزی پلو با ماهی

سبزی پلو با ماهی

مواد لازم:

- برنج= 4 پیمانه (650 گرم)
- سبزی (تره، گشنیز، شبت، سیر و جعفری)= یک کیلوگرم
- کره= 30گرم
- پودر فشرده مگی= یک بسته
- آب=2/1 پیمانه
- روغن=100 گرم
- ماهی= 800 گرم
- نمک (برای ماهی)= یک قاشق چایخوری
- زعفران= یک قاشق چایخوری
- آب لیمو ترش=3/1 پیمانه

- پیاز= یک عدد (150 گرم)







1
برنج را خیس کرده، به آب در حال جوش اضافه کرده و 5 دقیقه بجوشانید سپس سبزی ریز خرد شده را به برنج اضافه کرده، 5 ثانیه بجوشانید و مخلوط برنج و سبزی را آبکش کنید.
2
کره را در یک قابلمه آب کرده و برنج را به آن اضافه کنید سپس 15 دقیقه روی شعله ملایم حرارت دهید.
3
پودر فشرده مگی را در آب حل کرده و روغن را به آن اضافه کنید.
4
مخلوط تهیه شده را روی برنج بدهید و قابلمه را با دمی پوشانده و 30 دقیقه حرارت دهید.
5
ماهی را در نمک، زعفران، آب لیموترش و پیاز خلال شده بخوابانید و سپس در روغن سرخ کنید.
6
تکه های ماهی را روی برنج در ظرف اصلی قرار دهید.

 

 

میگو پفکی

طرز تهیه میگو پفکی
براي درست كردن ميگو روش هاي مختلفي وجود دارد. ولي اگر با خميري كه روش درست كردن آن در پايين ذكر خواهد شد ميگو را درست كنيد, ميگو كاملاً پفكي خواهد شد.
خمير بنيه براي درست كردن ميگو:


مواد لازم:

آرد يك فنجان پر- شير يك فنجان- روغن زيتون دو قاشق سوپخوري- تخم مرغ 3 عدد- جوش شيرين يك قاشق چايخوري- نمك و فلفل بمقدار كافي
طرز تهيه:
تخم مرغها را در شير مي شكنيم و جوش شيرين و نمك و فلفل را اضافه مي كنيم و مخلوط كرده روغن زيتون و آرد را هم به آن اضافه مي نمائيم تمام اين مواد را بهم مي زنيم تا كاملاً صاف شود و آرد بصورت گلوله نباشد.
ميگوها را بعد از تميز كردن و شستن مي گذاريم كه كاملاً آبش كشيده شود. بعد درون خمير بنيه مي گذاريم و بعد از 5 دقيقه كه درون اين مواد ماند درون روغن با حرارت ملايم سرخ مي كنيم تا طلايي شود.

اگر به بوي ماهي يا ميگو خيلي حساس هستيد مي توانيد ميگوها را قبل از اينكه درون مواد بريزيد مدت 5 دقيقه درون آب جوشيده ريخته و بعد به صورت بالا درست كنيد.

این هم یه تزئین از میگو

 

آبزيان خليج فارس

 

 

 

 

خليج فارس بزرگترين پناهگاه موجودات دريايی به ويژه آبزيان ظريف و كوچك از قبيل

 ماهی های تزئينی زيبا و رنگارنگ مرجان ها، صدف ها، حلزون ها، نرم تنان، شقايق

 ها، اسفنج ها، عروس های دريايی و غيره است.تعداد زيادی از اين آبزيان كه در نوع

 خود زيباترين موجودات دريايی هستند، به علت حوادث مختلف و مسايل زيستی به

 اين پناهگاه آرام وگرم پناه آورده اند و از هزاران سال پيش در آن به زندگی خويش

 ادامه می دهند. قباد( شاه ماهي)، را شكوه حلوا سفيد يا زبيده، شوريده، حلوا

 سياه، سرخو، شعري، سبيتي، خاور و دختر ناخدا از مهمترين ماهی های

 خــوراكی و اره ماهي، بمبك، ماهی لقمه،اسب ماهی از ماهی های غير خوراكی

 خليج فارس محسوب می شوند.علاوه بر اين خليج فارس دارای صدها گونه ماهی

 تزئينی است. كه برخی از نمونه های آن مانند(امپراتور) در جهان نادر است جراح دم

 زرد، آنتن دار، دلقك آبي، كاردينال، هامور، سقماهي، دم گاوي، نئون، آرايشگر،

 صندوق ماهي، شاخدار، خروس دريايي، پيكاسو، ملوان، چيتي، شقايق، ژله و

 پيكاسوی مشكی از ديگر ماهی های تزئينی آبهای پيرامون كيش هستند.

ماهیهای خوراکی خلیج فارس

شیر ماهی: شیر ماهی در خلیج فارس زیست و صید می شود و دارای اسکلت استخوانی است. ماهی شیر تقریباً به شکل هواپیمای جت است و رگه های عرضی تیره به مقدار کم و روی بدن ماهی مشاهده می شود و تقریباً شبیه ماهی قباد بوده اما از آن بزرگتر است.

هوور یا تن: این ماهی دارای گوشتی پرخون به رنگ شکلاتی تیره است و در بنادر خلیج فارس از آن برای تهیه ماهی سوری استفاده می کنند.

کولی: همان کوسه است که در داخل دهان دارای دندانهای مخروطی نوک تیز و بسیار برنده است. از انواع کولی می توان به انواع زیر اشاره کرد: کولی بلند، کولی بی دندان، کولی پنگ، کولی جرجور(ظاهر این کوسه نوزاد خود را در شکم پرورش داده و بعد به دریا رها می سازد).

شوریده: این ماهی که در بندرعباس موش دندان نامیده می شود در جلوفک دو دندان شبیه دندان  موش دارد و رنگ بدن آن در پشت و در قسمت شکم نقره ای می باشد و پولک های آن ریز است.

حلوا: این ماهی از انواع ماهی استخوانی است که دو نوع حلوا سفید و حلوا سیاه دارد. ماهیهای حلوا عموماً در دریا زندگی کرده  و وارد خلیج کوچک چابهار و خورموسی شده و تغذیه می کنند و در زمستان و اواسط پاییز به دریا می آیند.

شورت: بدن ماهی شورت نقره ای با اثرات تیره در پهلوهاست. دارای 11 تا 12 شعاع در باله پشتی است. ماهی شورت بیشتر در شن و یا روی شن و در کنار دریا زندگی      می کند.

سرخو: نام دیگر این ماهی حمرو یا سبیتی است. رنگ آن قرمز متمایل به صورتی می باشد و دارای گردن ضخیم و گوشتالویی است، دهان سرخو بزرگ بوده و کوهان دارد، وزن آن به سه تا چهار کیلو هم می رسد. از انواع آن می توان به سرخوی دم سیاه، سرخوی خونی، سرخوی کم پولک و ... اشاره کرد.

شهری: رنگ این ماهی سفید مایل به زرد و دارای پولک است، لبه سرپوش آبشش نوعی از آن قرمز درخشنده است. از سخت پوستان و نرم تنان تغذیه می نماید، از انواع آن می توان به شهری خال قرمز، دراز صورت، جلادار، نوار زرد و قوزی چشم درشت اشاره کرد.

سنگسر یا دختر ناخدا: تقریباً دراز و به رنگ سفید تقریباً دراز و به رنگ سفید و مات بوده، پشت سرش مثل سنگ سفت و شکم و پهلوهایش دارای پولکهای کاملاً نقره ای است. رنگ بدن در ماهی بالغ خاکستری با جلای نقره ای می باشد.

میش ماهی یا ماهی کر(KER): ماهی درشت و بزرگی است، رنگ شکم آن تقریباً کاهی سفید و سرش بزرگ است، پولکهای نسبتاً پهنی داشته و در پشت قهوه ای رنگ و در ناحیه شکم سفید متمایل به زرد می باشد.

گاریز یا کاریز: ماهی کوچکی است به اندازه 10 تا 15 سانتیمتر یا بیشتر به وسیله مشتا Moushta یا حدر (Hadr) صید می شود.

چمن: شبیه سرخو و از نوع سرخو است. اما بزرگتر و کمرنگتر از آن است و تقریباً صورتی است.

بیاه: این ماهی بزرگ و شبیه ماهی راشگو است ولی سرش پهن تر می باشد و در بیشتر مواقع در سطح آب شناور است.

راشگو: این ماهی در آبهای گرم و ساحل شنی به مقدار خیلی کم یافت می شود ولی طرفداران بسیار دارد. پشت این ماهی سرمه ای کم رنگ و شکم آن نقره ای است. ماهی راشگو نسبتاً بزرگ و دارای گوشت لذیذی است،ضممناً خیلی زود صید می شود.

قباد: این ماهی در قسمت شکم نقره ای رنگ و در سراسر پشت سیاه می باشد و در زمره ماهیان پرطرفدار جنوب می باشد.

سچل: این ماهی را سه کله، سکله هم می نامند و معتقدند که در اصل سگ کله بوده است، رنگ آن سیاه روشن است، طول آن نیز گاهی به شصت سانتیمتر می رسد و گوشت خوشمزه ای دارد و از خانواده تن ماهیان است.

صافی یا سافی: دو نوع دارد. صافی عجمی، با رنگ سیاه (یا قهوه ای متمایل به سبز) و لکه های سفید و ماهی صافی عربی با رنگ قهوه ای روشن تا سبز و شکم نقره ای. این ماهی در ماههای تیر و مرداد و شهریور در آبهای خلیج فارس فراوان است و با گرگور صید می شود. جثه ماهی صافی کوچک است و طول بزرگترین آن به سی و پنج سانتیمتر می رسد و گوشت لذیذی دارد.

ساردین: ساردین یا حشینه یا مومغ دارای رنگ سفید است و طول آن بین 10 تا 20 سانتیمتر می باشد. پشت این ماهی متمایل به رنگ آبی، پهلوها نقره ای و بدن دراز و الستوانه ای می باشد. در بنادر و جزایر خلیج فارس این ماهی را نمک سود کرده و با آن مهیاوه تهیه می کنند.

سینگو SINGOO

در اصطلاح مردم جنوب، به خرچنگ سنگو(Sengoo) یا سینگو، می گویند. سینگو دارای انواعی به این شرح می باشد:

سینگو آدمی: خوراکی است.

سینگو کلگری(Kolgery): خرچنگی است که به وسیله کلگر یا قفس سیمی صید می شود.

سینگو شه یوب(hahyyoob): به مصرف صید ماهیان می رسد.

سینگو باکمال(Bacoumal): در سنگهای ساحلی زندگی می کند.

سینگو کندراشکن(Kandar Eshkan)، یا خرچنگ چوب شکن، سینگو گاری: چثه ای کوچک دارد.

سینگو ملا(Mulla): رنگش سفید و پشتش گل گلی است.

خرچنگ: دراری رنگ سرخ است و سنگو نرمو: پشتش نرم است.

سینگو مرجان: در محلهای سنگی و در بین مرجانها، زندگی می کند. 

میگوی خلیج فارس

یکی از محصولات پر ارزش خلیج فارس و دریای عمان، میگو، است.میگوی خلیج فارس از جنس پنائاس، میباشدو بین 7 تا 15 سانتیمتر طول دارد. بدن میگو کشیده و دراز و از دو طرف به هم فشرده است، میگو از سه قسمت سر و سینه و شکم تشکیل یافته و بر روی سر و قطعات سینه، پوسته سختی موجود است. در دنبال شکم، دم میگو واقع گردیده که از شش حلقه کیتینی پوشیده شده است، این قسمت که در واقع دنبه میگو محسوب می شود مملو از یک قطعه پروتئینی سفید است. همین دم میگو است که پس از صید در کشتی بلافاصله از سر جدا و مخلوط با یخ نگهداری شده تا به موقع ممنجمد و بسته بندی و آماده صدور به داخل یا خارج کشور گردد.

انواع میگو: بنا به اظهار کارشناسان شیلات، تاکنون بیش از ده نوع میگو در آبهای خلیج فارس صید و شناخته شده است که مشهورترین آنها لابستر یا شاه میگو است که وزن آن تا یک کیلو و گاه بیشتر می رسد. از این نوع میگوی کمیاب که در سواحل صخره ای و نزدیک ساحل زیست می کند سالی حدود 200 هزار عدد صید می شود. بعد از شاه میگو معروفترین نوع میگو یوفایو است که هر 5 عدد آن یک پاوند وزن دارد. کوچکترین نوع میگوی خلیج فارس که در زبان محلی به آن چکو و سرتیز میگویند، برای کنسرو مورد استفاده قرار می گیرد. وزن یکصد تا دویست عدد از این میگو به یک پاوند میرسد و به حد وفور در خلیج فارس یافت می شود.

راههای صید میگو: صید میگو تا چند سال گذشته توسط صیادان محلی و به مقدار ناچیز انجام می شد ولی از چند سال پیش به این طرف شرکت سهامی شیلات جنوب اهمیت خاصی به این محصول داده و بهره برداری بیشتر، از آن به عمل می آید. صید محلی به وسیله تورهای مخصوص و در برخی مناطق توسط قایقهای کوچک و موتور لنج انجام می شود، گرچه وفور محصول در سواحل جنوبی ایران به حدی است که حتی با وسایل ابتدایی صیادان محلی، و در اعماق 5/3 تا 5/5 متر نیز صید قابل ملاحظه ای انجام می شود. میگو معمولاً چسبیده به کف دریا زندگی می کند، روی این اصل تورهای کشتیهای صید میگو از نوع تورهای خاص کیسه ای هستند که می توانند با دهانه باز خود در حال حرکت کشتی در کف دریا میگو را صید نمایند. هر کشتی دارای دو دستگاه از این تورها می باشد، تورها بوسیله دو بازوی چسبیده به دکل اصلی کشتی از قسمت پاشنه یا عقب آن، به کف دریا فرستاده می شوند. میگوهای صید شده با ماهیهای خوراکی و غیر خوراکی و سایر آبزیان به عرشه کشتی کشیده می شوند، میگوها را از ماهیها و سایر آبزیان جدا کرده و پس از کندن سر آنها، دم میگو را که قسمت اصلی آن است پس از شستشو برای مخلوط کردن با یخ و نگهداری، به انبار عایق بندی شده کشتی حمل می نمایند.

گوشت میگو از نقطه نظر پروتئین بسیار غنی و نسبت به گوشت دامهای کشتاری دارای میزان پروتئین بیشتری است، مزیت دیگر گوشت میگو بالا بودن میزان املاح و بخصوص کلسیم فسفر است، میزان فسفر و کلسیم آن نسبت به گوشت دامهای کشتاری بسیار  قابل توجه است. با توجه به این نکته که ارزش غذایی گوشتهای مختلف در درجه اول مربوط به میزان پروتئین و املاح آن(خصوصاً فسفر) است، گوشت میگو از این نقطه نظر دارای کیفیتی ممتاز می باشد. گرچه ارزش حیاتی گوشتهای قرمز از نظر تامین اسید های آمینه لازم، بیشتر از سایر گوشتها می باشد ولی از نقطه نظر تامین پروتئین غذایی، بخصوص پروتئین حیوانی و با در نظر گرفتن میزان صید میگو و امکان توسعه و تکثیر این محصول در دریای جنوب بایستی توجه خاص به این محصول با ارزش مبذول شود.

فصل و مقدار صید: فصل صید میگو معمولاً از مرداد ماه هر سال تا اواسط آبان ماه ادامه دارد و پس از آن چون فصل تخمکگذاری میگو فرا می رسد ممنوعیت صید آغاز می گردد و تا اردیبهشت ماه ادامه پیدا می کند صید معمولاً هر سال دوبار انجام می شود و مدت آن بستگی به نظر کارشناسان شیلات دارد. ددر اوایل پاییز در منطقه آبهای قشم، بندرعباس و میناب صید میگو روزانه به حدود 40 تا 50 تن می رسد ولی بعداً هر چه به خاتمه فصل صید نزدیک می شود، مقدار صید کاهش می یابد و به حداکثر 10 تا 15 تن بالغ می گردد.

شير ماهی

کوسه ماهی- بمبک

حلواسفيد

حلواسياه

قباد

تن

سچل

سبيتی

شوريده

سرخو

راشگو

شبه راشگو

سنگسر

ميش ماهی

هامور

هامور

بياح

سافی

متو

خرچنگ خام

خرچنگ آب پز

ميگو

شاه ميگو


مقدمه :
حلزون چتری از عجیب ترین مخلوقات خداوند است . درحالیکه آنها جزء شکم پایان وعقب آبششیان می باشند اما دارای یک صدف بر روی پشت خود هستند.این اولین گزارش از مشاهده این حلزون در آبهای ایرانی دریای عمان است؛ که به طور ضمنی با تور ترال در منطقه میدانی و دربخشی که بستر دریا از اسفنجها پوشیده بود صید گردید. لازم به ذکر است اولین گزارش ازمشاهده این حلزون در دریای عمان و آبهای کشور عمان توسط آقای دکتر گوستاو پآولی از کشور آمریکا به ثبت رسیده است.


مشخصات سیستماتیک:                                                                          
شاخه:MOLLUSCA
رده:GASTROPODA


راسته :NOTASPIDEA
زیررده:OPISTHOBRANCHIA
فوق خانواده: TYLODINOIDEA
(Dall 1889)
خانواده: UMBRACULIDE
(Dall 1889 )
نام علمی :Umbraculum umbraculum
(Lightfoot.1786)
نام انگلیسی :Umbrella slug
نام فارسی : حلزون چتری

زیستگاه :
آبهای گرم غرب اقیانوس آرام و اقیانوس هند (Indo_ west pacific )
وسیله صید : تور ترال در عمق 18 متری
محل صید : دریای عمان منطقه میدانی حد فاصل استانهای هرمزگان و سیستان وبلوچستان 27/6/83
اندازه : قطر نمونه 13 سانتیمتر قطر صدف پشتی 9 سانتیمتر


زیست شناسی:
حلزون چتری از رده شکم پایان و از زیررده عقب آبششیان و راسته بی حفرگان می باشد. این حلزون یکی از بی حفرگان اولیه می باشد . گونه های مختلفی از آنها درآبهای دنیا دیده شده اند. این حلزون دارای یک صدف نعلبکی شکل در پشت خود می باشد . بدن این حیوان شبیه مخروطی کوتاه است که در قاعده پائین آن پای بسیار حجیمی قرار دارد اما سطح پشتی بدن در زیر این صدف مدور که مایل به بیضی و قله آن کمی به طرف بالا آمده و به رنگ روشن می باشد مخفی است .اغلب بر روی صدف آنها انواع موجودات دریایی مانند: اسفنجها و یا جلبکها یا خزه ها می نشینند که صدف را به طور کامل می پوشانند.
رنگ بدن نارنجی و تمام حاشیه پا از زائدهای زگیل مانندی که به رنگ زرد کم رنگ است پوشیده شده و در حاشیه جلو پا بریدگی عمیقی وجود دارد که در مقابل و بالای آن سر حیوان قرار دارد؛ روی سر یک جفت زائده حسی دور دهانی و یک جفت شاخک که شکاف طولی آن اندام بویایی است دیده می شود؛ در میان پایه شاخکها یک جفت چشم قرار دارد/(زنکویچ )


آنها بسیار کم حرکت هستند بررسی رفتار آنها هنگامی که خارج از آب قرار می گیرند بسیار جالب است آنها بدون آنکه بدن را منقبض کنند بی حرکت می مانند صدفشان را قدری بالا می برند و باز می نمایند تا بتوانند راحت تنفس نمایند آبشش آنها برهنه است و بخشی از پوست پشت بطور فعال در عمل تنفس دخالت دارد.
علاوه بر این سوراخ مخرج در آنها به طور منظم منقبض و بازوبسته می شود . پای آنها فاقد زوائد و پاراپود می باشد و برای حرکت خیلی آرام به جلو می خزند و اصلا" بدن خود را نمی کشد و آن را دراز نمی كنند.
دهان و رادولا تخت می باشد و برای خوردن اسفنجها مناسب است غذای اصلی آنها را اسفنجها تشکیل می دهد اما از بعضی از جلبکهای دریایی نیز تغذیه می كنند . آنها را اغلب در مناطق عمیق پوشیده از اسفنجها می توان یافت .(Danville calif.Apr2004)
درمرحله تولید مثل این حلزونها تخمها را به صورت نوار طویلی به حالت مارپیچی تخم ریزی می كنند واین نوار مارپیچ را که حاوی تخم است و چرخش مارپیچی دارد به کف دریا می چسبانند.(زنکویچ)
http://www.shilat.com/

معرفی گونه : میگو ماهی

از آمیزش میگوی سفید هندی با ماهی ازون برون بوجود میاد و طول بدن تا ۲ متر هم میرسه !

جدی نگیرین، شوخی کردم..... تا حالا علم نتونسته همچین کاری انجام بده،... ولی هیچ بعید نیست یه روزی توی استخرهامون "بزغاله ماهی پرنده" رو هم پرورش بدیم !!؟

بریم سر اصل مطلب.... شکل ظاهری جالب این ماهی باعث شد که من اونو براتون معرفی کنم. بدن شیشه ای مانند میگو ماهی و شنا کردن اون بطور عمودی، در دسته های بزرگ، بسیار جالب توجه هست. این ماهی از خانواده Centriscidae بوده و یک گونه از اون رو در آبهای جنوب خودمون داریم :

اسامی :

نام علمی : Centriscus scuttatus

نام انگلیسی : Shrimpfish

نام فارسی : میگو ماهی

اندازه : حداکثر طول به 15 سانتیمتر می رسد.

    

مشخصات :

بدن کشیده و دراز و به شدت فشرده، دارای یک پوزه طویل با یک دهان کوچک و بدون دندان در انتهای آن، بدن پوشیده از صفحات استخوانی نازک و شفاف، بدون فلس و خط جانبی می باشد. باله پشتی اول دارای ۳ شعاع سخت، باله پشتی دوم دارای ۱۰ تا ۱۲ شعاع نرم، باله های شکمی کوچک و باله دمی بطرف سطح شکمی منحرف گردیده و بلافاصله پشت مخرج قرار دارد، انتهای عقبی بدن بطوری به طرف شکم پیچیده شده که باله پشتی در موقعیت طبیعی باله دمی واقع شده و باله دمی به سمت شکم تغییر مکان داده است. رنگ بدن نقره ای بوده و دارای یک نوار طولی تیره در پهلو می باشد.

 

زیست شناسی :

در آبهای ساحلی دریایی تا عمق ۸۰ متری زیست میکنند، بیشتر تمایل به مناطق صخره ای، سنگی و مرجانی دارد. در اکثر موارد در دسته های بزرگ دیده میشوند.

 

 

چشم انداز درخشان صنعت توليد خيار دريايي در چين

درآب هاي چين حدود 134 گونه خيار دريايي وجود دارد كه از بين آن ها حدود 28 گونه خوراكي بوده و يا داراي استفاده هاي دارويي هستند. بيش تر اين گونه ها در مناطق گرمسيري و نيمه گرمسيري پراكنده هستند و تعدادي نيز نظير آپواستيكوپوس ژاپونيكوس (Apostichopus japonicus) كه گونه ي با ارزشي است در آب هاي معتدل ديده مي شود .
خيار دريايي در چين به عنوان غذا و دارو مصرف مي شود . چيني ها خيا ر دريايي را با با ارزش تر از خيار معمولي مي دانند .بر اساس طب سنتي چين ، از خيار دريايي مي توان براي تصفيه ي خون ، درمان بيماري هاي كليوي و نيز بيماري هاي پوستي استفاده كرد. در دهه ي 1980 با افزايش تقاضا براي خيار دريايي طرح هاي تحقيقاتي زيادي براي تكثير و پرورش خيار دريايي به اجرا درآمده است. در اوايل دهه ي 1950 تلاش هايي براي تكثير خيار دريايي شد ولي فقط در دهه ي 1980 اين تلاش ها به ثمر رسيد .فنون پيشرفته ي تكثير و پرورش خيار دريايي گونه ي آپواستيكوپوس ژاپونيكوس شامل مراحل توليد لارو ، پرورش در محيط هاي مختلف و مولد سازي است.
در سال 2002 توليد خيار دريايي به 6.335 تن (وزن خشك ) رسيد كه 5.865 تن آن پرورشي و 470 تن آن دريايي بود .اين مقدار توليد نمي تواند پاسخ گوي تقاضاي در حال افزايش بازار چين باشد از اين رو چين ساليانه مقادير زيادي خيار دريايي خشك شده از كشورهاي ديگر وارد مي‌كند.
توليد خيار دريايي
پرورش خيار دريايي در شمال چين فعاليتي پر سود بوده و اين مهم به سرعت به بخش هاي جنوبي اين كشور گسترش يافت.سطح كل پرورش خيار دريايي حدود 51.000 هكتار و توليد نهايي 6.750 تن ( وزن خشك ) معادل 135000 تا 202500 تن وزن تازه ( مرطوب ) است. بزرگترين توليد كننده ي خيار دريايي پرورشي استان ليااولينگ است. استان پاندونگ در مقام دوم قرار دارد . در سال 2003 كل سطح پرورش در استان شاندونگ به 17.000 هكتار و توليد نهايي به 2250 تن رسيد . اين مقدار توليد معادل حدود 45.000 تا 67.500 تن خيار دريايي تازه است. راندمان توليد خيار دريايي خشك 30-20 :1 است كه اين مقدار بستگي به مقدار نمك و روش فرآورش دارد.
در چين فقط گونه ي آپواستيكوپوس ژاپونيكوس پرورش داده مي شود .ولي گونه هاي دريايي شامل : Thelenota ananas , Holothuria nobilis , Holothuria seabra , Actinopyga mauritiana , Bohadschia argus, Stichopus hermanni, Stichopus chlonotus در استان هاي هانيان و گوانگ دونگ ، Apostichopus japonicus در استان هاي ليااونينگ و شاندونگ ، Acaudina leucoprocta , Mensamaria intercedens و ساير گونه ها در استان هاي ژي جيانگ و فوجيان صيد مي شود.
آمار واقعي توليد خيار دريايي پرورشي كمي بيش از آمارهاي رسمي است زيرا برخي ازپرورش دهندگان توليد خود را به طور مستقيم و تازه و زنده به رستوران ها و مصرف كنندگان ارايه مي كنند. در استان هاي شاندونگ و ليااونينگ خوردن خيار دريايي خام با سركه و يا به شكل بخار پز شده محبوبيت زيادي دارد . آمارهاي رسمي حاكي ازرشد تقاضا براي خيار دريايي و فرآورده هاي آن است. در سال هاي اخير توليد خيار دريايي پرورشي از صيد خيار دريايي وحشي پيشي گرفته است .

 

 بازاريابي و تجارت خيار دريايي در چين
خيار دريايي يا Sea cucumber كه در زبان چيني beche-der-mer گفته مي شود يكي از محبوب ترين غذاهاي دريايي در بين چيني ها است . شرق دور اصلي ترين بازار خيار دريايي در جهان است .چين به تنهايي بزرگ ترين نوليد كننده ، مصرف كتتده و وارد كننده ي خيار دريايي در جهان است . تايوان ، كره ي جنوبي ، سنگاپور و مالزي ديگر بازار هاي اين محصول هستند.
مصرف ساليانه ي خيار دريايي در چين 12.000-10.000 تن ( وزن خشك ) است . تقريبن نيمي از اين مقدار توسط توليدكنندگان داخلي تامين مي شود و مابقي از خارج وارد مي شود . هنگ گنگ اصلي ترين محل واردات خيار دريايي چين است. در سال هاي اخير آمريكا ، استراليا ، فيجي ، اندونزي ، گينه نو پاپوآ ، فيليپين ، سنگاپور ، جزاير سليمان ، سري لانكا ، تايلند ، ماداگاسكار و ژاپن به چين خيار دريايي خشك شده صادر كرده اند.
همان طور كه پيش تر گفنه شد خيار دريايي در چين از زمان هاي قديم غذايي مقوي به شمار مي رود . ساكنان استان هاي ليااونينگ و شاندونگ خيار دريايي را غذايي لذيذ محسوب مي كنند . محصولات تازه ، خشك شده و فرآوري شده ي خيار دريايي در اين استان قيمت بالايي دارد . در كشورهاي غربي ضرب المثلي است كه مي گويد سيب بخوريد تا به پزشك مراجعه نكنيد (An apple a day keeps the doctor away) .در چين نيزضرب المثل مشابهي وجود دارد كه مي گويد :
خيار دريايي بخوريد تا به پزشك مراجعه نكنيد (A sea cucumber a day keeps the doctor away) از اين رو مي توان تصور كرد كه بازار خيار دريايي در آينده بازار بزرگي خواهد بود . قيمت خرده فروشي خيار دريايي از دهه ي 1980 افزايش چشمگيري داشته است .در دهه ي 1960 قيمت خرده فروشي يك كيلوگرم خيار دريايي گونه ي آپواستيكوپوس ژاپونيكوس 18 RMP بود . در دهه ي 1980 اين قيمت به 500 RMP در هر كيلوگرم رسيد و دهه ي 1990 به 1.000-600 RMP در هر كيلوگرم افزايش يافت. در حال حاضر اين قيمت به 3.000 RMP ( حدود 400 دلار آمريكا ) در هر كيلو گرم افزايش يافته است.
افزايش قيمت ها ودر نتيجه سود بردن پرورش دهندگان و سرمايه گذاران موجب توسعه ي صنعت پرورش خيار دريايي در چين شده است . اگر چه توليد خيار دريايي پرورشي از مرز 6.000 تن ( وزن خشك ) گذشته است ولي مصرف داخلي بيش از توليدات است و واردات از كشورهاي ديگر بايد ادامه يابد . از دهه ي 1980 وضعيت اقتصادي چين وارد دوره ي جديدي شد. رشد اقتصادي چين موجب افزايش مصرف خيار دريايي در رستوران ها و منازل شده است . مصرف غذاهاي دريايي به خصوص غذاهاي دريايي لوكس نظير اسكالوپ ، ميگو ، خرچنگ ، باله ي كوسه و نيز خيار دريايي رشد سريعي داشته است .
ارزش دارويي خيار دريايي در چين شناخته شده و حايز اهميت است . از دهه ي 1990 محصولات توليدي از خيار دريايي با عنوان غذاي سلامتي را مي توان در داروخانه ها ، فروشگاه هاي زنجيره يي و نيز مغازه هاي خرده فروشي يافت . پيش بيني مي شود تقاضا براي چنين محصولاتي افزليش يابد.
پيش بيني مي شود كه صيد جهاني خيار دريايي ( وحشي) به دليل افزليش توليدات پرورشي در چين ، كاهش يابد . در سال 2003 توليدات حاصل از پرورش خيار دريايي در ساحل و در دريا به 6.750 تن معادل 135.000 تا 202.500 تن وزن تازه رسيد . اين مقدار تقريبن مساوي برداشت جهاني خيار دريايي از درياها است . به همين دليل بود كه شركت كنندگان چيني در كنفرانس CITES مدعي شدند كه پرورش خيار دريايي نقريبن جايگزين صيد خيار دريايي از دريا شده است .

عکسهای گزینش شده از دومين جشنواره پخت آبزيان در بندر عباس

وعده ما

جشنواره پخت آبزیان اسفند ماه ۸۶درجزیره کیش

                                                              روابط عمومی شیلات هرمزگان